Mexicaanse oud-functionarissen aangeklaagd wegens verdwijningen

Een Mexicaanse rechtbank heeft vier arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen voormalige regeringsfunctionarissen die verdacht worden van medeplichtigheid aan de verdwijningen van linkse dissidenten in de jaren '70. Dat heeft speciaal aanklager Ignacio Carrillo zondag bekendgemaakt.

AP Ned

Carrillo, die door president Vicente Fox is aangesteld om de schuldigen aan de verdwijningen te straffen, benadrukte dat regeringsfunctionarissen niet langer boven de wet staan. Hij zei dat de "paspoorten van straffeloosheid" zijn afgeschaft.

De arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd tegen vier voormalige veiligheidsagenten en voormalige medewerkers van het openbaar ministerie van de provincie Hidalgo. Ze zouden schuldig zijn aan de ontvoering van zes leden van de linkse Brigada Campesina de los Lacandones in 1974 in Hidalgo. In totaal zijn nu al zestien arrestatiebevelen tegen regeringsfunctionarissen uitgevaardigd.

Volgens Mexico's mensenrechtencommissie zijn er in de jaren '60 en '70 zeker 275 veronderstelde linkse rebellen verdwenen. De rebellengroepen maakten zich schuldig aan ontvoeringen en bankovervallen.