Vele doden bij aanvallen op politiekantoren in Irak

Bij een zelfmoordaanslag op de verkeerspolitie van de Iraaks-Koerdische stad Irbil zijn maandag zeker vijftien doden en honderd gewonden gevallen.

AP Ned

De dader, die een politieuniform droeg, reed met een bomauto in op ongeveer tweehonderd agenten die 's morgens op een binnenplaats bijeen waren om hun instructies te ontvangen. Het getroffen politiebureau ligt aan de weg van Irbil naar de zuidelijker gelegen oliestad Kirkuk.

Irbil is een van de Koerdische steden in Noord-Irak die vanaf 1991 onder westerse protectie autonomie hebben genoten. Daags voor de zelfmoordaanslag had minister van buitenlandse zaken Hoshyar Zebari de stad genoemd als een van de relatief stabiele regio's van Irak, naast Basra in Zuid-Irak.

Eerder maandag vielen Iraakse opstandelingen een politiebureau in Bagdad aan. Negen mensen - acht agenten en een baby - werden gedood en 23 raakten gewond. Eén politieagent wordt vermist. De opstandelingen gebruikten drie autobommen, raketgranaten en handvuurwapens bij de aanval op het politiebureau van Baya, een wijk in het zuidwesten van Bagdad. Politieauto's die bij het bureau stonden werden vernield. De aanvallers werden uiteindelijk op de vlucht gejaagd door Amerikaanse militairen.

Opstandelingen schoten maandag bij een legerkamp in de West-Iraakse stad Hit drie peshmerga, Koerdische strijders, dood. Een bom langs de kant van de weg in het noordelijke Tal Afar kostte het leven aan een Amerikaanse soldaat.

Grote delen van Bagdad zaten maandag voor de tweede opeenvolgende dag met een ernstig tekort aan drinkwater als gevolg van een aanslag op een pompstation in de wijk Taji in het noorden van de hoofdstad zondag. Technici van het waterleidingbedrijf doen hun uiterste best de toevoer van water weer op gang te krijgen, maar volgens woordvoerders zou het station zeker niet voor dinsdagavond gerepareerd zijn.

De geweldsgolf die na het aantreden van de gekozen Iraakse overgangsregering op 28 april losbarstte heeft al aan zeker 1.182 mensen het leven gekost. Zondag blies een aanslagpleger zich op in een restaurant in Bagdad, waardoor 23 mensen om het leven kwamen.