Beide kampen claimen zege na verkiezingen in Galicië

Na de regionale verkiezingen in Galicië in Spanje zijn de belangrijkste partijen tevreden met het resultaat, dat gebaseerd is op 97,2% van de uitgebrachte stemmen.

Belga

De rechtse Volkspartij (PP) behaalde 45% van de stemmen tegenover 32,5% voor de socialisten. De stemmen van de emigranten die in het buitenland stemmen, kunnen de uitslag nog wijzigen. Voor een absolute meerderheid komt de Volkspartij slechts één zetel te kort.

Zowel Manuel Fraga, de leider van de PP in Galicië, als Emilio Perez Tourio die de linkerzijde vertegenwoordigt, reageerden positief op de verkiezingsresultaten. Fraga, 82 jaar en oud-minister in de regering van Franco, sprak in een persconferentie over een "magnifiek resultaat", hoewel zijn partij de absolute meerderheid dreigt te verliezen. De secretaris-generaal van de PP, Angel Acebes bevestigde dat zijn partij "opnieuw de verkiezingen heeft gewonnen in Galicië, voor de zevende keer op rij".

Perez Tourio stelde dat de "Galiciërs hebben gestemd voor verandering". De Socialistische Partij kaapte 25 zetels weg en kan samen met het Nationaal Galicisch Blok (BNG), goed voor 13 zetels, een meerderheid vormen in het regionaal parlement dat 75 zetels telt. Toch moeten de beide kampen wachten op het definitieve resultaat dat bekendgemaakt wordt op 27 juni.