Congolezen betogen in Matonge-wijk

De betoging van leden van de Congolese gemeenschap in België eindigde maandag kalm nadat het voor de ambassade van de Democratische Republiek Congo, in de Montoyerstraat in Brussel, even tot relletjes was gekomen.

Belga

Maandag in de vooravond blokkeerden een 50-tal manifestanten eerst nog een deel van de Waversesteenweg in de Matongewijk in Elsene, om de vrijlating te eisen van de demonstranten die tijdens de relletjes werden opgepakt.

De betoging van 150 tot 200 deelnemers ontaardde voor de Congolese ambassade. Toen betogers het ontslag van de huidige overgangsregering eisten, heeft een politieagent gebruik gemaakt van zijn traangas, nadat een manifestant had geprobeerd hem te overmeesteren, aldus de politie.

Daarop ontaardde de betoging snel. Volgens de manifestanten werden jonge kinderen die bevangen werd door traangas naar het ziekenhuis overgebracht, wat woede opwekte bij de deelnemers aan de tot dan vreedzaam verlopen betoging. In totaal vier wagens raakten beschadigd, waarvan één in brand werd gestoken. Verder was het uitstalraam van een kapsalon een doelwit.

Volgens de politie werden vier agenten gewond, één agent moest voor verzorging naar het ziekenhuis. De politie verrichtte negen gerechtelijke arrestaties en twee administratieve aanhoudingen.