488 plaatsen vervuild met asbest in Willebroek en Kapelle-op-den-Bos

Ovam gaat in de streek van Willebroek en Kapelle-op-den-Bos op 488 plaatsen asbestverontreiniging saneren. Dat meldt de afvalstoffenmaatschappij maandag. De asbestcementdraailingen werden gebruikt voor onder meer opritten en de ophoging van terreinen.

Belga

Ovam had de bewoners van Kapelle-op-den-Bos, Willebroek, Puurs, Meise, Mechelen en Londerzeel opgeroepen om eventuele asbestvervuiling op hun perceel te melden. De afvalstoffenmaatschappij kreeg 936 meldingen binnen, waarvan er na bodemonderzoek 488 positief bleken. De kosten van de sanering zijn volledig voor rekening van Ovam. De afvalstoffenmaatschappij zal de werken tussen augustus 2006 en eind 2007 uitvoeren.

Asbestcementdraailingen zijn afval van de productie van asbestcementbuizen. Het giftige goedje werd tussen de jaren vijftig en zeventig gebruikt voor de aanleg van onder meer opritten en wegen. Inademen van asbestvezels kan leiden tot longziekten zoals asbestose of longkanker. Dat asbest schadelijk is voor de gezondheid kwam pas later aan het licht.