7.400 gezinnen zonder water na stroompanne nabij Fleurus

Zowat 7.400 gezinnen uit de gemeenten Gembloux, Sombreffe, Walhain en Perwez in Waals-Brabant en in de provincie Namen zitten sinds zondagnacht zonder water.

Belga

Dat meldt de Waalse watermaatschappij SWDE. Oorzaak was een stroompanne die de pompen van het pompstation in Brye, nabij Fleurus in de provincie Henegouwen, deed stoppen.

De panne werd omstreeks 01.30 uur opgemerkt door het geautomatiseerd besturingssysteem van de SWDE. Dat spoorde een elektronische afwijking op in het pompstation van Brye, dat instaat voor de watervoorziening van de gemeenten Gembloux, Sombreffe, Walhain en Perwez. Electrabel bevestigde dat een schakelkast van een hoogspanningskabel getroffen werd. Dat zorgde ervoor dat de pompen van het pompstation in Brye niet meer wrekten.

Zowat 7.400 gezinnen zaten daardoor zonder water. Zij werden omstreeks 07.30 uur op de hoogte gebracht van het probleem. De SWDE zorgde intussen voor de watervoorziening van de "gevoeligste" afnemers, waaronder een bejaardentehuis in Gembloux.

Het elektriciteitsnet was omstreeks 09.00 uur hersteld. Zowat 85 pct van de private aansluitingen op het waterleidingnet kregen tegen de middag opnieuw water. Rond 17.00 uur zou alles terug normaal moeten verlopen, aldus de SWDE.