Honderden gezinnen zitten zonder water in Hageland

Honderden gezinnen in het Hageland, tussen Aarschot en Diest, hebben sinds zaterdagnamiddag weinig of geen watertoevoer. De brandweer van Aarschot deelt sinds zondagnamiddag water uit in wijken van Aarschot en Tielt-Winge. In Scherpenheuvel-Zichem kunnen de bewoners vanavond drinkwater afhalen.

Belga

BR> Sinds zaterdagnamiddag zijn er op hooggelegen plaatsen in het Hageland tussen Aarschot en Diest problemen met de watertoevoer. De brandweer van Aarschot rijdt in de getroffen gebieden rond met een spuitwagen. De bevolking wordt aangeraden dat water te koken alvorens het te drinken. Het vullen van die wagen in de brandweerkazerne gaat overigens steeds trager.

In Scherpenheuvel-Zichem heeft het stadsbestuur beslist om een bedeling te organiseren van drinkbaar water. Inwoners kunnen water, dat maandag opgehaald wordt bij de civiele bescherming in Liedekerke, in het stadsmagazijn afhalen. Burgemeester Manu Claes (CD&V) schat dat er alleen al in zijn gemeente zo'n 300 gezinnen zonder water zitten.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) wijt de problemen aan het uitzonderlijke hoge waterverbruik in de tuinbouwsector en vraagt de bevolking voorlopig enkel water te gebruiken voor menselijke consumptie.

Omwille van het uitzonderlijk hoge verbruik van het afgelopen weekend zijn de reserves in de watertorens van Meensel-Kiezegem, Bekkevoort en Betekom en in de reservoirs van Houwaart en Zichem op. Bewoners van hoger geleden gebieden zoals in Tielt-Winge, Binkom of in de wijk aan de Orleanstoren in Aarschot hebben hierdoor geen of minder water. Alles samen ondervinden enkele honderden gezinnen problemen op vlak van waterbevoorrading.

"Een dergelijk hoog waterverbruik hebben we de afgelopen 15 jaar niet meer gekend. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het hoge verbruik in de tuinbouw omwille van de aanhoudende droogte en de hitte van de laatste dagen. We denken vooral aan de fruitsector zoals de aardbeienteelt. Tijdens de warme zomer van 2003 hadden we geen problemen. Het was toen vooral heet in augustus op een ogenblik dat de tuinbouwsector minder water verbruikt", aldus Eddy Troostens van de VMW Vlaams-Brabant.

"We kunnen op dit ogenblik niet meer doen dan op maximale capaciteit te pompen en de bevolking te vragen het waterverbruik te verminderen en het nog enkel te gebruiken voor menselijke consumptie", aldus Eddy Troostens.

Over de problemen had de VMW-directie maandag overleg met de gouverneur en met enkele betrokken burgemeesters.

Ook de Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte roept de bevolking en tuinders van het Hageland en elders in de provincie waar zich problemen voordoen op om het gebruik van het drinkwater tot een absoluut minimum te beperken.

De gouverneur bereidt ook een besluit voor dat het wassen van auto's, het sproeien van tuinen en bloembakken, vullen van zwembaden en dergelijke op straffen van een sanctie verbiedt tot de problemen op vlak van watertekort voorbij zijn.