Politie Gent treft illegale computerbestanden aan op LAN-party

Bij een inval op een LAN (Local Area Network)-party, heeft de politie van Gent op vrijdag 6 mei 2005 dertien pc's en twee externe harde schijven in beslag genomen. Daarop troffen de speurders van de Computer Crime Unit (CCI) Gent meer dan 40.000 muziekopnamen in MP3-formaat en 1.500 films aan , waarvan een aantal van pornografische aard, in digitaal formaat aan die op illegale wijze waren gereproduceerd. Het nieuws raakte pas nu bekend.

Belga

Een LAN-party wordt doorgaans georganiseerd door fanaten van computerspelletjes die hun respectievelijke computers in een netwerk met elkaar verbinden teneinde zich in de groep over te geven aan het dag en nacht spelen van PC-games zoals Doom of Wolfcastle. De LAN-parties duren gemiddeld 36 tot 48 uur.

De party in kwestie werd door een drietal personen georganiseerd in een jeugdlokaal in de Gentse regio. Daarbij maakten zij reclame voor het feit dat tijdens deze LAN-party zowel muziekopnames als films ter beschikking gesteld worden via een aantal servers om gedownload te worden door deelnemers.

SABAM en IFPI Belgium (International Federation of the Phonographic Industry) dienden klacht in tegen de organisatoren van de party, waarop de Gerechtelijke Dienst Arrondissement (GDA) Gent, sectie zwendel en namaak, en de Computer Crime Unit (CCU) Gent tijdens de LAN-party binnenviel.

LAN-parties worden vaak misbruikt om op grote schaal en op illegale wijze muziek, films en games te kopiëren en uit te wisselen, aldus de tekst. SABAM en IFPI Belgium zullen in de komende maanden contact opnemen met de organisatoren van deze evenementen om hen te wijzen op deze problematiek en de nodige maatregelen te nemen om deze illegaliteit in te dijken.