Kennedytunnel vanaf 2 juli verboden voor brede voertuigen

Vanaf zaterdag 2 juli wordt de Antwerpse Kennedytunnel richting Gent afgesloten. Alle verkeer zal dan door twee versmalde rijstroken door één koker moeten. De hele maand juli zal er in de tunnel een verbod gelden voor voertuigen die breder zijn dan twee meter.

Belga

Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) kondigde maandag aan dat het verbod streng zal worden gecontroleerd.

Vorig jaar werd de koker in de Kennedytunnel richting Nederland heraangelegd. Dit jaar is de koker richting Gent aan de beurt. De onderhoudsbeurt is nodig omdat het wegdek van de Kennedytunnel al van het jaar 1969 dateert.

Tijdens de werken in de Kennedytunnel, die de hele maand juli zullen duren, zijn er twee sterk versmalde rijstroken ter beschikking voor het verkeer in beide richtingen. Voertuigen die breder zijn dan twee meter (vrachtwagens, caravans, bussen, enz...) zullen moeten omrijden via aangeduide routes.

Vorig jaar waren er al eens problemen met de naleving van het "twee meter verbod". Toen waren er chauffeurs die liever een boete betaalden dan om te rijden, aldus Peeters. Naast het feit dat er nieuwe informatieborden komen, kondigde de minister maandag aan dat er streng zal worden gecontroleerd of het verbod wordt nageleefd.

Dit jaar komen er intensieve politiecontroles. Overtreders kunnen rekenen op hoge boetes. Voertuigen die het verbod toch negeren, zullen op weg naar de Kennedytunnel geconfronteerd worden met "fuiken". Dat zijn versmallingen van de rijstrook door markeringen en paaltjes links en rechts van de rijstrook, zodat bredere voertuigen niet meer verder kunnen.

Het rijden door een fuik zal als een zware overtreding worden beschouwd, zodat het intrekken van het rijbewijs tot de mogelijkheden behoort. Chauffeurs die door de fuik rijden en de paaltjes stuk rijden, zullen die moeten vergoeden. Om de fuiken te bewaken, worden er camera's geplaatst.

Op elke snelweg die naar de Kennedytunnel leidt (de E34, de E17, de A12 en de ring rond Antwerpen) komen er fuiken. De plaatsing ervan zal gebeuren in de loop van zaterdag 2 juli. De fuik op de ring zelf richting Kennedytunnel zal na 19 uur worden geplaatst om de vakantie-uittocht naar het Zuiden niet te hinderen.

De opritten die rechtstreeks naar de Kennedytunnel leiden (zoals de AMAN-tunnel via de Leien en de oprit aan het nieuwe Justitiepaleis op de Singel) zullen gesloten worden voor het vrachtverkeer. De oprit Linkeroever wordt voor alle verkeer afgesloten omdat die te dicht bij de Kennedytunnel ligt. Gevaarlijk invoegen vlak vo/o/r de tunnel wordt daardoor onmogelijk.

Om de werken aan de Kennedytunnel aan te kondigen, komt er een brede informatiecampagne voor de transportsector. Er zijn een folder en een meertalige advertentiecampagne in de transportvakbladen, kaartjes in 200 drukbezochte truckstopplaatsen, affiches, advertenties in dagbladen en radiospotjes. Ook in Nederland zijn er advertenties.

Voor meer informatie over de werken aan de Antwerpse ring en de Kennedytunnel kan men terecht bij de Vlaamse Infolijn (0800 3 02 01) of