Doodrijdster Mortsel riskeert maximum vijf jaar

De 26-jarige Chantal 'Janet' S., die vorig jaar haar vriend Steven Somers (20) stomdronken van de weg maaide en vervolgens gewoon door reed, riskeert daarvoor de maximumstraf van vijf jaar.

Belga

De Nederlandse wordt vervolgd voor 'opzettelijke slagen en verwondingen die ongewild de dood tot gevolg hadden'. Volgens het openbaar ministerie heeft ze de feiten ook nog eens met voorbedachten raden gepleegd, wat door de beklaagde echter betwist wordt.

Steven, Janet en enkele vrienden hadden op 27 maart 2004 tot in de vroege uurtjes gefeest in dancing 'La Rocca' in Lier. De champagne stroomde rijkelijk en de vrienden hadden ook heel wat lijntjes cocaïne gesnoven. 's Ochtends vertrokken ze ieder met hun eigen wagen naar huis.

In de Antwerpsestraat in Mortsel kwam Steven zonder brandstof te staan, waarop hij Janet belde om hem te helpen. Ze kwam even later ter plaatse en was in het gezelschap van Bilitis R. (Rillaert), Mandy V. (Vonk) en Mohamed A. (Azirar). Janet stelde voor dat Steven in haar wagen stapte, wat de jongeman weigerde. Hij ging te voet op zoek naar benzine.

"Nobody fucks with Janet", zou de vrouw hierop gezegd hebben. Mohamed A., die al achter het stuur van de auto was gaan zitten, moest plaatsruimen. De vrouw vertrok met gierende banden en maaide Steven van de weg. De jongeman werd weg gekatapulteerd en belandde in de achterruit van een geparkeerd voertuig. Ze reed vervolgens gewoon door en liet haar vriend aan zijn lot over. Hij werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij in de loop van de ochtend overleed.

Janet was na de aanrijding naar huis gereden waar ze samen met Bilitis en Mandy haar roes ging uitslapen. Mohamed A. was thuis afgezet. Dankzij een tip van een ooggetuige trof de politie het voertuig aan op de Borsbeekbrug in Borgerhout. De zwaar beschadigde motorkap was afgedekt met krantenpapier. Niet veel later werd het viertal opgepakt.

"Chantal S. had duidelijk de bedoeling om het slachtoffer een lesje te leren. Onder invloed van drank en drugs heeft ze bijzonder agressief gereageerd, wat ook bij haar persoonlijkheid past. Ze wordt omschreven als een zeer dominante vrouw die graag in het middelpunt van de belangstelling staat en geen afwijzing aanvaardt", voerde de procureur aan. "Ze heeft de anderen bovendien onder druk gezet om niet met de politie te praten en heeft geen schuldbesef over de dood van het slachtoffer."

Het openbaar ministerie vorderde voor Chantal S. of 'Janet' dan ook de maximumstraf van vijf jaar. De vrouw, die vroeger nog als 'karakterdanseres' aan de bak kwam, drukte de rechtbank op het hart dat het nooit haar bedoeling was om Steven aan te rijden. "Ik wilde gewoon zijn aandacht trekken. Maar ik was zo onder de invloed van drank en drugs . Het spijt me echt vanuit het diepst van mijn hart. Steven komt nooit meer terug en dat is allemaal mijn schuld. Hoe ik mezelf hierdoor haat is niet te omschrijven", verklaarde ze.

Bilitis R., Mandy V. en Mohamed A., die vervolgd worden voor schuldig verzuim omdat ze het slachtoffer geen hulp boden, riskeren daarvoor eveneens de maximumstraf van één jaar. De ouders, de zus en de grootouders van Steven stelden zich burgerlijke partij tegen het viertal. Het vonnis volgt op 28 juni.