Peulisbossen Bonheiden terrein voor brutale jagers

Stropers hebben het voorbije weekend in de Peulisbossen in Rijmenam (Bonheiden) een ree doodgeschoten. Het is al het derde dier dat op die manier wordt afgemaakt. Wildbeheereenheid Jaboom heeft een klacht ingediend bij de federale politie.

kdriessens

BR>

Jaboom-voorzitter Miel Scheers is er kapot van. ”Dit is een pure schande”, zegt hij. ”Deze stropers hebben minstens de dood van drie reeën op hun geweten. Ze hebben op een zeer ondeskundige manier een tweejarige reegeit beschoten met een ‘long rifle’-geweer, waarvan de kogel te weinig stootkracht heeft.”

”Deze ree is niet in het hart getroffen, zoals het hoort, maar wel in de buik. Dat betekent dat het dier eerst nog enkele honderden meters rondloopt, een enorme doodstrijd meemaakt en dan door zijn verwondingen doodbloedt. Het ergst van al is dat deze ree wellicht één tot twee jongen heeft rondlopen. Die hulpeloze diertjes vallen ontegensprekelijk ten prooi aan de vossen, die hier ook in grote getale zitten. Dat is de wet van de natuur”, zegt Scheers.

De jongste jaren is het reeënbestand toegenomen in de bossen rond Rijmenam en Bonheiden. Vandaar dat er ook wildspiegels zijn geplaatst. Maar dat zijn tegelijk identificatiepunten voor de stropers. ”Een goede ree is algauw honderd euro waard. Wij schatten dat er in ons jachtgebied van 3.200 hectare zo’n 75 reeën rondlopen. Onze jagersorganisatie zorgt dat het bestand op peil blijft. Maar het is nu al het derde geval waarbij stropers een ree op onvakkundige manier afmaken”, zegt Miel Scheers.