Zwempartij in Ekeren wordt jonge Rus fataal

Een Russische man van 24 is zaterdagavond verdronken in de Ekerse Putten. Reanimatie door vrienden en hulpdiensten kon niet meer baten.

kdriessens

BR>

”Ik heb hem in het water zien gaan”, zegt Diederich Jeff (21), die toen enkele kinderen op een luchtmatras begeleidde. ”Hij zwom ons voorbij. Daarna heb ik hem niet meer gezien, maar hij moet toch weten dat de plotse temperatuurverschillen gevaarlijk zijn?”

Even later, toen Diederich weer aan de kant was, kwam de vrouw van het slachtoffer plots naar hem toe. ”Ze vroeg waar haar man was. We hebben hem met man en macht gezocht. Bijna iedereen sprong in het water. Eén van ons checkte de zijkant van de put en vond daar de ongelukkige man. We haalden hem uit water en probeerden hem te reanimeren. We hebben al het mogelijke gedaan: beademd, hartmassage gegeven, het water uit zijn longen laten lopen. Maar onze hulp kwam te laat. De man had zeker 20 tot 30 minuten in het water gelegen.”

Ook de reanimatiepogingen van de professionele hulpverleners waren vergeefs.

Het is al jaren verboden om te zwemmen in de Ekerse Putten, officieel het natuurgebied Muisbroek. Omdat de bodem op sommige plaatsen zeer diep is, kan de temperatuur van het water sterk variëren. Een diep gedeelte is veel kouder en kan een zwemmer in shock brengen.