Oude cargo ISS volgens plan vernietigd om plaats te maken voor nieuwe

Print
Zoals gewoonlijk voor de lancering van een nieuw vrachtruimteschip naar het Internationaal Ruimtestation ISS, is in de nacht van donderdag op vrijdag de onbemande voorganger de atmosfeer weer ingedoken en zijn brokstukken in de Stille Oceaan geploft.
Op de basis Bajkonoer in Kazachstan moet een Sojoez-U draagraket vrijdag om 01.09 uur Belgische tijd de onbemande Progress M-53 (in de Russische classificatie) naar het ISS slingeren. Om een koppelingspoort vrij te hebben, werd eerder de Progress M-52, volgestouwd met afval, van de spacemeccano losgemaakt. Traditioneel duikt zo'n tuig dan de atmosfeer in, waar het voor het grootste deel opbrandt. Wat overblijft, stort in het "satellietenkerkhof" in de Stille Oceaan.

Volgens een woordvoerder van de Russische vluchtleiding (Tsoup) zijn de overblijvende brokstukken vier kilometer diep in het water gevallen. Ecologische problemen stellen zich niet.
De M-53 moet brandstof, uitrusting, water, voedsel en zuurstof naar de twee bewoners van het ISS brengen. Ook deel uitmakend van de 2,5 ton nuttige lading zijn reserveonderdelen voor de Elektron zuurstofgenerator die het heeft laten afweten.

Rusland lanceert dit jaar nog een bemande Sojoez en drie onbemande Progress-cargo's naar het ISS. Het vuurde al een Progress en een bemande Sojoezcapsule af.
Gezien de Amerikaanse spaceshuttle na het dodelijke ongeval met de Columbia op 1 februari 2003 nog steeds aan de grond staat, kan enkel Rusland voor bemand en onbemand transport naar en van het ISS zorgen.

.

Nu in het nieuws