Onbemande Russische ruimtecapsule met Belgische proeven geland

Print
In Kazachstan is donderdag de Russische onbemande Photon-M2 capsule na een vlucht van ruim twee weken weer geland, zo heeft het vluchtleidingscentrum nabij Moskou bekendgemaakt.
Er vlogen (ook Belgische) experimenten mee die eerder verloren gingen bij het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia en de mislukte lancering van de Photon-M1 in oktober 2002.

Het ruimtetuig werd op 31 mei met een Sojoez-U op Bajkonoer gelanceerd. De terugkeermodule landde donderdag in de steppen van Koestanai, in het noorden van Kazachstan. De nuttige lading bestond vooral uit Europese experimenten, 39 stuks in totaal, rond onder meer vloeistoffenfysica, biologie, materiaalwetenschappen en exobiologie.
Het Europese ruimtevaartbureau werkt al achttien jaar met Moskou samen voor dergelijke missies en het was de elfde in haar soort. Met 385 kilo aan Europese experimenten en uitrusting voor een totale nuttige lading van 600 kilo, was het de grootste Europese bijdrage ooit.

De Photon bood een nieuwe vluchtgelegenheid voor bijna alle experimenten die verloren gingen bij de vernietiging op 15 oktober 2002 van de Photon-M1 door de ontploffing van de Sojoezraket vlak na lancering. Sommige staken ook in de Columbia die op 1 februari 2003 verloren ging bij de terugkeer in de atmosfeer. België was ook aanwezig in de vlucht. Met name via het 20 kilo wegende SSCO ("Soret Coefficients in Crude Oil") dat twee experimenten naar het diffusie-effect van ruwe olie betrof en het 177 kilo wegende Fluidpac waarin vier andere experimenten inzake vloeistoffenfysica werden gedaan. Fluidpac vormde qua gewicht al zowat de helft van de Europese nuttige lading.
De capsule voerde ook levende wezens als schorpioenen en meerdere reptielen mee voor biologische experimenten. Over hun toestand was donderdagmiddag nog niets geweten.

.

Nu in het nieuws