Placebo's kunnen ook angstgevoelens onderdrukken

Placebo's kunnen naast een directe pijnvermindering ook (angst)gevoelens positief beïnvloeden, zo hebben onderzoekers van het Zweedse Karolinska Instituut vastgesteld.

Belga

Het was reeds bekend dat nepgeneesmiddelen een belangrijke rol kunnen spelen in de vermindering van pijngevoelens, hoewel ze geen helende stoffen bevatten.

Maar onderzoek leerde dat een schijnmedicament ook werkzaam is tegen angst, wat ontstaat in hetzelfde hersengebied dat pijnvermindering beïnvloedt.

Een team rond neuroloog Predrag Petrovic testte de placebowerking uit op proefpersonen die onaangename beelden, onder andere van mishandelde lichamen, te zien kregen. Na een aankondiging en de inname van angstwerende stoffen op de eerste dag kregen de proefkonijnen de volgende dag na een identieke aankondiging nepmedicijnen.

Metingen toonden aan dat door de inname van placebo's de hersenactiviteit ter onderdrukking van onaangename gevoelens duidelijk was gestegen. Van bijzonder belang was het verwachtingspatroon van de proefpersonen. Degenen die van de gegeven middelen de grootste veranderingen verwachtten, vertoonden ook de grootste activiteitswijziging in hun gevoelscentrum.