Telenet start op 3 september met digitale televisie

Print
Telecombedrijf Telenet start op 3 september met interactieve digitale televisie. Het volledige aanbod zal bestaan uit 85 zenders. Het aanbod zal via de kabel beschikbaar zijn en is deels zonder meerkost inbegrepen in het tv-abonnement, maar er is een decoder nodig om het te kunnen ontvangen.
Enkele weken terug lekte uit dat Belgacom rond 30 juni met honderd kanalen zou uitpakken. Het was afwachten wanneer concurrent Telenet met zijn aanbod zou uitpakken. De kogel is nu door de kerk: het wordt 3 september, zo maakte het bedrijf donderdag bekend tijdens een druk bijgewoonde persconferentie.

Vandaag zijn er 34 analoge kanalen. Vanaf de lancering worden er daarvan acht digitaal. Het gaat om FR3, TCM, CNN, CNBC, BBC World, TVE, Arte en Tell Sell. Met een decoder (setupbox) krijgt de kijker naast de 26 overblijvende standaard tv-kanalen en 20 radiokanalen, ook 41 digitale kanalen (waaronder het merendeel van de zenders in het analoge pakket, zoals de gekende Vlaamse zenders) en 22 digitale radiokanalen. Nieuwigheden zijn bijvoorbeeld Eurosport en Discovery Channel.

Daarnaast zijn er nog 44 extra thematische en premiumkanalen, waarvoor moet worden bijbetaald. Voor de themakanalen gaat het om 4,95 euro per pakket. De premiumkanalen zijn beschikbaar vanaf 12,95 euro. Het gaat daarbij om zes non-stopfilmkanalen en twee sportkanalen.
Wie toegang wil tot Telenet Digital TV, zoals het aanbod heet, moet zich een decoder aanschaffen aan een richtprijs van 199 euro of er één huren. Die prijs werd nog niet bekendgemaakt, maar Telenet-topman Duco Sickinghe beloofde dat het om "een mooi bedrag per maand" zou gaan. Later op het jaar lanceert Telenet overigens een 'Digicorder' (299 euro) met daarin een harde schijf om op te nemen.

Naast de zenders bevat het interactieve digitale aanbod ook een interactieve tv-gids, een resem interactieve toepassingen en communicatiediensten. Belangrijk is ook het on-demand-luik: film en televisie op aanvraag, zodat je à la carte kan kijken. Daarvoor is men momenteel 2.000 uren televisie aan het encoderen, waarvan 200 uur gratis zal worden aangeboden.

Wie een film-on-demand wil zien, kan daarover 24 uur beschikken. De prijs wordt steeds vermeld en om te betalen moet een pin-code worden ingevoerd. Die kan ook worden beveiligd zodat bijvoorbeeld de kinderen geen betalingen kunnen doen. Vanaf september zal het aanbod uit 250 films bestaan, waarvan 40 procent hoort tot de Top 50 aan de box-office.

Bij de TV-theek kunnen bepaalde programma's opnieuw bekeken worden. Daarvoor werden overigens exclusieve contracten afgesloten met de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) en SBS (o.a. VT4). In het pakket zitten ook de regionale zenders, National Geographic en Discovery Channel.

Wie niet in het digitale verhaal wil meestappen, kan door middel van een digitale convertor de huidige (34) analoge kanalen ontvangen, maar betaalt daarvoor een waarborg van 49 euro of 25 euro voor klanten met een sociaal tv-abonnement. Het is overigens de bedoeling dat de kijker nog een poos de mogelijkheid heeft om analoge televisie te kijken. In Europese richtlijnen over de analoge switch-off wordt voor ons land 2011 tot 2013 vooropgesteld.

.

Nu in het nieuws