Hondsdolle vleermuis doodden al elf mensen in Brazilië

In het noorden van Brazilië zijn de afgelopen twee weken in totaal elf mensen gestorven aan hondsdolheid nadat ze gebeten werden door vampieren, een soort vleermuis. Dat heeft de Braziliaanse gezondheidsdienst bekendgemaakt.

Belga

Het meest recente slachtoffer was een elfjarig meisje uit Augusto Correa. De afgelopen vijf dagen stierven nog vier anderen in hetzelfde stadje, waar ondertussen al meer dan 700 mensen werden behandeld voor de beten van de vleermuizen.

De gezondheidsdienst heeft een vaccinatieprogramma opgestart en richtte ook enkele medische hulpposten op rondom de afgelegen stad.

De vleermuizen, die amper een duim groot zijn, vallen normaal gezien enkel grote vogels en slapend vee aan. Ze besmetten het vee en huisdieren ook met hondsdolheid, met de dood tot gevolg. De dieren gedragen zich in normale omstandigheden niet vijandig ten opzichte van mensen, maar door de verwoesting van het regenwoud komen steeds meer vampierenpopulaties voor in bevolkte gebieden. De dieren vallen de mens vooral aan wanneer hij slaapt.

Nu in het nieuws