Spaar- en TL-lampen kosten 0,30 euro meer vanaf 1 juli

Print
Elke gasontladingslamp zal de consument vanaf 1 juli 0,30 euro meer kosten. Dat meldt Recupel donderdag in een persbericht. Deze recyclagebijdrage dient om de inzameling en de recyclage van de lampen te financieren.
Tot de gasontbrandingslampen behoren onder meer de spaarlampen en TL-lampen, metaal- en kwikdamplampen en fluorescentielampen voor zonnebanken.

De vzw LightRec, die de verlichtingstoestellen terugneemt, zal dit ook doen met de gasontladingslampen, die vallen onder de aanvaardingsplicht voor afgedankte en elektronische apparaten (AEEA). Deze vloeit op zijn beurt voort uit een Eurpese richtlijn. Via Recupel wordt een specifiek inzamelnet georganiseerd voor de ophaling. De particulier wordt aangemoedigd zich te ontdoen van afgedankte lampen via de containerparken, zo luidt het nog. Volgens Recupel "hebben fabrikanten en invoerders van gasontladingslampen er alle belang bij zo vlug mogelijk aan te sluiten bij LightRec". Wie laattijdig aansluit, kan een retroactieve factuur verwachten van 0,30 euro per lamp die na 1 juli 2005 op de markt is gebracht.
Ook voor elektriche en elektronische medische hulpmiddelen en laboratoriumapparatuur moet vanaf 1 juli een recyclagebijdrage betaald worden. In dit geval zorgt MeLaRec voor de ophaling en recyclage. Deze sector is de zevende sector die met Recupel samenwerkt.

.

Nu in het nieuws