Autorijscholen lanceren voorstel voor modulaire rijopleiding

Print
FAB, de federatie van Belgische rijscholen, heeft een voorstel klaar voor een rijopleidingsysteem in stappen (modulair) dat het bestaande systeem moet vervangen.
Het FAB-voorstel schrapt onder meer de wettelijke minimumuren praktijk, voorziet in tussentijdse evaluatietesten en een mogelijkheid om na het voorwaardelijke rijbewijs nog een extra opleiding te volgen. Bovendien zou het voorstel de rijopleiding gemiddeld goedkoper moeten maken.

Momenteel hebben kandidaat-bestuurders de keuze tussen vier modellen. In drie modellen is de rijschool verplicht: model 1 (10 uur praktijkles), model 2 (20 uur praktijk) en de vervroegde rijopleiding vanaf 17 jaar met 14 uur praktijk (model 4). Daarnaast bestaat in ons land ook nog de mogelijkheid tot vrije begeleiding (model 3).
Het FAB-voorstel voorziet in een behoorlijk ingewikkeld systeem in twee fasen en in totaal drie modules. Belangrijk daarbij is dat de wettelijke minimumuren praktijk wegvallen. In een eerste fase doorloopt de kandidaat (mogelijk samen met een begeleider) een cursus van zes uur "theorie van de praktijk" op de rijschool en wordt hij nadien een aantal basisvaardigheden voor voertuigbeheersing aangeleerd.
Nadien volgt een tussentijdse test waarbij onder meer videobeelden worden gebruikt en kan de kandidaat overstappen naar module B. In die fase, waarbij de kandidaat kan kiezen tussen vrije begeleiding en de rijschool, worden de basisvaardigheden uitgebreid en getest in reële verkeerssituaties. Nadien volgt een tweede evaluatietest en kan de kandidaat een voorwaardelijk rijbewijs krijgen.
Dan volgt de tweede fase. Daarbij staat zelfstandig oefenen centraal. De kandidaat kan ervoor kiezen die fase individueel af te werken en nadien de eindtest af te leggen op het examencentrum. Maar hij kan ook kiezen voor module C, een vervolgopleiding in de rijschool. Opvallend is dat wie voor die module kiest, niet langer naar het examencentrum moet, maar gewoon een derde evaluatietest aflegt met de rijschool. Nadien krijgt hij zijn volwaardig rijbewijs of 'rijcontract'.

.

Nu in het nieuws