China wurgt Vlaamse beschutte werkplaatsen

Print
Heel wat beschutte werkplaatsen in Vlaanderen verloren de voorbije maanden opdrachten aan China. Dat wurgt stilaan de tewerkstelling, aldus De Standaard donderdag. De directeurs van de 14.000 werknemers met een handicap moeten noodgedwongen op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, en vragen een eerlijker concurrentie met de gevangenissen, waar goedkopere gedetineerden eveneens werk wegsnoepen.
De Vlaamse Federatie van Beschutte Werkplaatsen (VLAB) noemt de delokalisatie naar China en de ex-Oostbloklanden een algemeen feit in de sector. "Het is voor de opdrachtgevers vrij makkelijk om werk aan de beschutte werkplaatsen te ontnemen, omdat het meestal eenvoudige, repetitieve opdrachten zijn", zegt stafmedewerker Stef De Cock.
Volgens de Federatie zullen de 68 werkplaatsen, met 50 tot 1.700 werknemers, zich meer moeten oriënteren op de dienstensector, de groenzorg en de recyclagewereld. "We halen het van de Chinezen nog wel met werk waarbij kort op de bal moet worden gespeeld zoals leveringen in twee dagen of productie volgens het just-in-time-principe", luidt het.

.

Nu in het nieuws