Verkiezingen Iran: een stembureau voor Iraniërs in België

De Iraniërs in België kunnen vrijdag deelnemen aan de presidentsverkiezingen in hun land. In de ambassade van Iran in Brussel is een stembureau ingericht. Dat is donderdag vernomen bij de ambassade.

Belga

In ons land leven tussen de 8.000 en 10.000 Iraniërs. Het is de eerste keer dat Iraniërs die in het buitenland wonen, aan de presidentsverkiezingen in hun vaderland kunnen deelnemen. Het gaat om de negende stembusgang voor de verkiezing van een nieuwe president sinds de islamitische revolutie van 1979 in Iran. De gematigde conservatief Akbar Hashemi Rafsandjani geldt als grote favoriet.

Het stembureau in België is vrijdag open van 09.00 uur tot 19.00 uur. Ook in andere Europese landen zoals Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Denemarken zijn er stembureaus geopend. In de VS staan liefst veertig stembureaus ter beschikking van de Iraniërs. De Iraanse diaspora wordt wereldwijd geschat op drie miljoen mensen, van wie meer dan een miljoen in de VS. Ongeveer 600.000 Iraniërs leven in Californië.

Nu in het nieuws