Geldboete gevorderd tegen ambulancier die rood licht negeerde

Print
Het openbaar ministerie heeft donderdag voor de rechtbank van eerste aanleg in Leuven een boete gevorderd tegen een ambulancier van de vzw Ziekenwagen Aarschot die op 10 oktober 2003 op de ring rond Aarschot met zijn ziekenwagen door het rood licht reed.
Substituut Kathleen Stinckens liet de hoogte van de boete over aan de rechter. De minimale boete is 250 euro. De rechter doet op 30 juni uitspraak.

De ambulancier, die eerder geweigerd had de voorgestelde minnelijke schikking van 140 euro te betalen, werd gedagvaard omdat hij de wettelijke verplichting om te stoppen vooraleer door het rood te rijden niet gerespecteerd had. De man vervoerde op dat ogenblik een vrouw naar het UZ Gasthuisberg die bij een ongeval enkele breuken had opgelopen.
De Leuvense politierechtbank sprak de ambulancier op 16 februari vrij, maar het parket tekende beroep aan.

Substituut Kathleen Stinckens wees er donderdag op dat de man geflitst werd toen hij tegen een snelheid van 50 km/uur door het rood licht reed. Het licht stond op dat ogenblik overigens al 35 seconden op rood. Ze noemde dergelijk rijgedrag onverantwoord gezien op hetzelfde ogenblik andere autobestuurders tegen een snelheid van 90 km/uur door groen kunnen rijden. Uit het feit dat de man 50 km/uur reed, blijkt volgens Stinckens dat hij geenszins gestopt is voor het rode licht.
De politierechter hechtte in zijn vonnis van 16 februari wel geloof aan de uitleg van de ambulancier dat hij wel gestopt was, onder meer om enkele voertuigen voor hem de kans te geven zich aan de kant te zetten. De ambulancier zette ook zijn zwaailicht en geluidssignaal op.

De Aarschotse ambulanciers weigeren systematisch de boetes te betalen omdat er volgens hen voorzichtig genoeg gereden worden en het steeds gaat om ziekenvervoer na een 100-oproep. In de toekomst moeten er nog enkele voor de rechtbank verschijnen. De afgelopen maanden deed de Leuvense politierechtbank ook uitspraken ten aanzien van enkele leden van de Hulshoutse ambulancedienst die door het rood licht reden. In één geval volgde er een vrijspraak omdat de rechter vond dat er van een noodtoestand sprake was. De anderen werden veroordeeld.

.

Nu in het nieuws