Pijnstillers ibuprofen en diclofenac verhogen risico op hartaanval

Veel gebruikte pijnstillers en ontstekingsremmers als ibuprofen en diclofenac kunnen het risico op een hartaanval verhogen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van de universiteit van Nottingham en is gepubliceerd in de

British Medical Journal

. De middelen zijn bij ons onder meer op de markt onder de merknamen Voltaren (Novartis) en Nurofen (Boots Healthcare).

Belga

De Britse onderzoekers observeerden tussen 2000 en 2004 9.218 mensen die voor het eerst een hartaanval hadden gehad en een controlegroep van 86.349 anderen. Daaruit bleek dat mensen die ibuprofen slikken 24 procent meer kans liepen op een hartaanval en diegenen die diclofenac gebruikten hun risico met 55 procent zagen toenemen.

Farmaceutisch bedrijf Boots Healthcare verkoopt ibuprofen onder de merknaam Nurofen. Novartis commercialiseert diclofenac als Voltaren en Cataflam.

Pijnstillers wekten argwaan op sinds Merck & Co op 30 september vorig jaar zijn pijnstiller Vioxx van de markt haalde omdat gebleken was dat hij het risico op een hartaandoening verhoogde. Bij Vioxx bleek op 695 65-plussers één extra persoon een hartaanval te krijgen. Bij de groep die declofenac neemt is de verhouding 1 op 521 mensen, bij ibuprofen 1 op 1.005 patiënten.

Volgens de onderzoekers moeten de resultaten evenwel nog verdere bevestiging krijgen en hoeven patiënten niet meteen te stoppen met de geneesmiddelen.

Ibuprofen en diclofenac behoren net als Vioxx tot de categorie van de NSAIDS (niet-steroïde ontstekingsremmers), legt Xavier Phiriard, verantwoordelijke communicatie bij Novartis, uit. "Alle NSAIDS werken in op de nieren. Daardoor ontstaat op lange termijn urineretentie met als gevolg een verhoging van het bloedvolume en hoge bloeddruk, wat dan weer het risico op hartaandoeningen verhoogt", zo zegt hij. "Maar deze bijwerking treedt pas op na 18 maanden. Het is dus belangrijk de pijnstillers slechts op korte termijn te nemen, maximaal 18 maanden. Cataflam bijvoorbeeld mag je slechts 7 dagen slikken. Die aanduiding staat ook op onze bijsluiter", zegt hij. Volgens hem is het uit de handel halen van die middelen dan ook niet nodig en heeft Merck destijds dan ook te snel beslist dat met Vioxx te doen.