Bouw nieuw stadion AA Gent loopt maanden vertraging op

De bouw van het nieuwe stadion voor voetbalclub AA Gent zal hoogstwaarschijnlijk zo'n negen maanden vertraging oplopen. Dat heeft het Gentse stadsbestuur vrijdag laten weten. In die tijd moet er nog een MER-project (milieu-effectrapport) worden opgemaakt. De private partners die in het nieuwe stadion investeren, wachten op dit rapport vooraleer te starten met de bouw.

Belga

Er bestond een mogelijkheid om alleen voor het voetbalterrein een ontheffing van de MER-plicht te vragen, zegt economieschepen Daniël Termont (sp.a). Maar dan bestond de kans dat het stadion werd gebouwd terwijl de geplande nevenaccomodatie (hotel, dancing, commerciële ruimtes, ..) er niet mocht komen. En precies die faciliteiten moeten zorgen dat het hele project rendabel wordt. "Dit risico wilden de private ontwikkelaars niet lopen", aldus Termont. Daardoor ziet het ernaar uit dat het nieuwe stadion pas in maart 2007 speelklaar zal zijn.

Het Arteveldestadion wordt gebouwd op de Groothandelsmarkt aan de Ottergemsesteenweg, vlakbij de verkeerswisselaar E17/E40. De handelaars van de Groothandelsmarkt die voor de bouw van het nieuwe stadion moeten verdwijnen, hebben al een andere stek gevonden in Evergem. Het oude Ottenstadion wordt afgebroken. Op de terreinen komen nieuwe woningen.

Tijdens de gemeenteraad van april heeft de stad Gent de erfpachtovereenkomst met cvba Arteveldestadion voor de gronden goedgekeurd. De bouwheer kreeg tot 31 juli 2005 de tijd om een bouwvergunning in te dienen. Omdat het project-MER samen met de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning moet worden ingediend en dat gemakkelijk 9 maanden vergt, is die deadline onhaalbaar geworden. Het Gentse schepencollege besliste donderdag om de erfpachtovereenkomst aan te passen en de ontwikkelaars meer tijd te gunnen.