51ste Editie van Biënnale opent in Venetië

Het Italiaanse Venetië ademt dezer dagen weer louter kunst. De Italiaanse minister van Cultuur, Rocco Buttiglione, heeft er vrijdag immers, samen met voorzitter Davide Croff, de 51ste editie van de Biënnale van Venetië officieel geopend.

Belga

Op deze internationale kunsttentoonstelling, die het belangrijkste overzicht van de hedendaagse kunst verschaft, kan de kunstliefhebber dit jaar terecht voor niet minder dan 105 tentoonstellingen met werk van meer dan 400 kunstenaars. Er zijn 73 landen vertegenwoordigd, waaronder Albanië, Afghanistan, Marokko, Wit-Rusland, Kazachstan en China voor het eerst.

Ook een primeur is dat de Biënnale dit jaar geleid wordt door twee vrouwen: de Spaanse curatoren Maria de Corral en Rosa Martinez. De Corrall bracht in de gebouwen van het Italiaanse paviljoen haar favoriete kunstenaars samen, onder wie de oude helden Francis Bacon, Philip Guston en Antoni Tàpies. Martinez kiest eerder voor de jonge garde kunstenaars en stelt in het Arsenaal haar tentoonstelling 'Altijd een beetje verder voor'.

Verscheidene landen pakken uit met gevestigde namen. Zo is het Engelse populaire duo Gilbert en George verantwoordelijk voor het Britse paviljoen. Ze pakken uit met 25 nieuwe werken, onder de naam 'Ginkgo Pictures'. Een serie kunstwerken die bol staat van religieuze afbeeldingen, gaande van een joodse kandelaar, over Islamitische teksten tot biddende kunstenaars op een glasraam.

Frankrijk, dat met zijn paviljoen reeds in de prijzen viel bij de uitreiking van de Gouden Leeuwen, stuurde beeldende kunstenares Annette Messager naar Venetië. Zij bouwde het Franse paviljoen om tot een 'Casino', gebaseerd op het sprookje van Pinocchio. Messager gebruikt onder meer foto's, draad, netten en kussens om haar kunstwerken tot leven te wekken.

De Verenigde Staten vertrouwen op schilder Ed Ruscha, die een serie van tien schilderijen tentoonstelt. Het zijn sobere, traditionele voorstellingen, de ene helft in zwart-wit, de andere in kleur.

Candeice Breitz, die Zuid-Afrika vertegenwoordigt, maakte twee videowerken, met in de hoofdrollen onder meer Julia Roberts, Meryl Streep en Dustin Hoffman. Zij hebben het over het ouderschap en over ergernissen die tot hun 'fictieve' echtscheiding hebben geleid.

Het Oostenrijkse paviljoen, gelegen in de Giardini, is door kunstenaar Hans Schabus omgetoverd tot een bergtop. Binnenin toont hij allerlei nieuwe media. Op de top van het paviljoen heb je een prachtig uitzicht over de andere paviljoens en de lagune.

Ook Canada doet beroep op natuurgeweld. Kunstenares Rebecca Belmore trok in het maple leaf-paviljoen een waterval op, met het formaat van een bioscoopscherm waarop beelden worden vertoond van de kunstenares die met water en vuur speelt.

De Duitser Tino Seghal zorgt voor de speelse noot op de Biënnale, met een parodie op het hele gebeuren. De curator van het Chinese paviljoen is de vuurwerkkunstenaar Cai Guo-Qiang die twee jaar geleden een pretpark neerplantte in het Gentse SMAK. In het Japanse paviljoen laat een van 's lands eerste vrouwelijke fotografes u plaatsnemen in een hi-tech capsule. In het Italiaanse paviljoen kan je genieten van een trailer van een remake van de lichtjes aangebrande film Caligula, met onder meer Courtney Love en Benicio del Torre in de hoofdrollen.

In het Belgische paviljoen, last but not least, leidt Honoré d'O de bezoeker door een labyrint vol verrassende beelden en speelse video's. Zelfs het vlaggenhijsen is in "ons" paviljoen een -politieke eerder dan artistieke- happening.

De Biënnale opent haar deuren voor het publiek van 12 juni tot en met 6 november. De belangrijkste lokaties zijn de Giardini en het Arsenale, maar er zijn tentoonstellingen in de hele stad en op de eilanden in de buurt.