Gouden Leeuw kunstbiënnale van Venetië voor Thomas Schütte

Vrijdag zijn op de 51ste editie van de Biënnale van Venetië, de oudste en eerbiedwaardigste onder de internationale kunsttentoonstellingen, de Gouden Leeuwen uitgereikt. De belangrijkste Leeuw ging naar de Duitser Thomas Schütte, bekend om zijn volumineuze "grote geesten", zijn vrouwenfiguren en hoofden uit keramiek.

Belga

De Amerikaanse kunstenares Barbara Kruger (60) werd geëerd voor haar hele loopbaan en mocht de Gouden Leeuw voor 'Lifetime Achievement' in ontvangst nemen. Dit jaar kalkte ze het Italiaanse paviljoen vol slogans tegen de macht van het geld. Een karakteristiek werk van Kruger, 'We are not what we seem', is te bezichtigen in het Antwerpse Muhka.

Beeldhouwer en graficus Thomas Schütte (51) uit Düsseldorf (maar geboren in Oldenburg) werd verkozen tot 'Beste internationale kunstenaar'. Schütte -aanwezig op de documenta's van 1987, 1992 en 1997- is onder meer thuis in de wereld van de beeldhouwkunst, de schilderkunst en de architectuur. Hij maakt veelal gebruik van veel kleuren en materialen om de basisbeginselen van het alledaagse leven te herinterpreteren. Hij was in 1998 en in 2001 reeds te gast in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) in Oostende en zal er ook deze zomer, van 15 juli tot en met 15 september, werk tentoonstellen op de expositie 'Soul, Bezielde Kunst'. In het Italiaanse Giardinipark stelt hij dit jaar de voor hem typische beeldhouwwerken van ronde, imposante vrouwenfiguren tentoon, in staal of in brons.

De Gouden Leeuw voor 'Beste kunstenaar, jonger dan 35' ging naar Regina José Galindo (31) uit Guatemala, voor haar twee kunstvideo's, waarin ze tijdens een chirurgische operatie haar maagdenvlies laat herstellen. In de andere is ze naakt te zien, nadat ze al haar lichaamshaar heeft laten afscheren.

Het Franse paviljoen ging tot slot aan de haal met de Gouden Leeuw voor 'Beste nationale bijdrage'. Beeldende kunstenares Annette Messager (62) stelt er haar werken tentoon, onder de naam 'Casino'. Zij brengt aan de hand van banale materialen, zoals netten, kussens en draad, thema's als het leven en de ontwikkeling op een poëtische, speelse wijze tot leven. De tentoonstelling zou geïnspireerd zijn op het sprookje van Pinocchio.

De prijzen werden vrijdagavond uitgereikt door de voorzitter van de Biënnale, Davide Croff.