"87 procent van de Vlamingen vindt dat hij gezond leeft"

Maar liefst 87 procent van de Vlamingen vindt van zichzelf dat hij gezond leeft. Slechts 13 pct geeft toe dat hij op zijn gezondheid moet letten.

Belga

Dat blijkt uit de grote gezondheidsenquête, die onderzoeksbureau Ipsos (het voormalige INRA) uitvoerde in opdracht van het VTM-magazine "Telefacts".

Het onderzoeksbureau ondervroeg 500 Vlamingen over hun al dan niet gezonde levensgewoonten, over hun alcoholgebruik, hun eetgewoonten, stress en hoeveel uur sport ze doen per week. "De voorbije jaren leeft de trend bij de Vlaming om bewust gezond om te gaan met het leven. De enquête blijkt dat te bevestigen: 87 pct vindt dat hij goed bezig is en slechts 13 pct meent dat hij meer gezond moet leven", zegt hoofdredacteur Thomas Van Hemeledonk.

Gemiddeld slaapt de Vlaming 7 uur en 22 minuten per nacht en voor 77 pct onder hen is dat voldoende. Veertien pct haalt niet het nationale gemiddelde. "Als excuus halen ze aan dat ze wel meer willen slapen, maar er niet toe te komen", legt Van Hemeledonk uit.

Frieten, de Vlaming blijkt ze nog steeds te lusten, blijkt uit de enquête. Bij 45 pct komt een bord frieten zeker één keer per week op tafel. Tien pct eet twee keer per week frietjes en twintig pct zet één keer om de twee weken frietjes op zijn menukaart. Nauwelijks 5 pct van de Vlamingen zegt de goudgele frietjes niet te lusten.

Het alcoholgebruik van de Vlamingen blijkt volgens de Telefacts-enquête redelijk mee te vallen: 26 pct zegt nooit te drinken, 32 pct houdt het op 1 tot 3 glazen per week, 16 pct drinkt een glas per dag en 11 pct neemt minstens twee glazen bier of wijn per dag. Uit de enquête blijkt ook dat de helft (51 pct) regelmatig met stress kampt. En opvallend daarbij is dat vrouwen (61 pct) meer stress hebben dan mannen (39 pct).

De Vlaamse vrouwen zijn meer bewust met hun gezondheid bezig dan de mannen en toch zeggen ze minder vrije tijd te hebben dan de mannen: 73 pct van de vrouwen is naar eigen zeggen bewust bezig met hun gezondheid, tegenover 63 pct van de mannen. De vrouwen zeggen gemiddeld 3.30 uur per dag vrije tijd te hebben, terwijl mannen 4 uur per dag vrije tijd hebben. De foutmarge van de enquête bedraagt ongeveer 3 pct.