Alimentatiefonds maat voor niets

De Dienst voor Alimentatievordering (DAVO) is geen succes. Een jaar na het opstarten ervan zijn er maar 2.844 dossiers ingediend, een pak minder dan de vooropgestelde 100.000 aanvragen. De angst van de ex voor zijn of haar partner is een van de voornaamste oorzaken.

jforier

Wie het onderhoudsgeld waar hij of zij recht op heeft niet krijgt, kan een aanvraag indienen bij de dienst voor Alimentatievordering. Die probeert dan de gelden terug te vorderen bij de schuldenaar. Bij de meeste echtscheidingen moet de ene partner alimentatie betalen aan de andere, voor het levensonderhoud van partner en kinderen. Naar schatting 600.000 volwassenen in ons land hebben een echtscheiding achter de rug, de helft heeft recht op alimentatie. Veertig procent van hen ziet om een of andere reden geen euro. Sinds 1 juni 2004 kunnen dossiers worden ingediend bij de 145 registratiekantoren in België. De resultaten die vandaag op tafel liggen, zijn bedroevend.

“We hadden eerst 100.000 à 120.000 aanvragen verwacht”, zegt Tom Boelaert van DAVO, “maar het blijken er een pak minder te zijn. Reden? De dienst is blijkbaar nog niet bekend bij de meesten. Er is nochtans campagne gevoerd.”

Om de bekendheid van het alimentatiefonds te vergroten, plant de dienst tijdens de zomer een nieuwe campagne. “De échte reden voor dat lage aantal is dat veel partners niet naar het DAVO durven uit angst voor hun ex”, weet Luc Aaron van het Steunpunt Blijvend Ouderschap. “Geloof me, er worden heel wat ex-partners bedreigd.”