Moeder van vermoorde Jansien wordt geïnterneerd

De raadkamer van Antwerpen heeft vrijdag beslist om de 39-jarige Vera Williame uit Sint-Job-in-'t-Goor te laten interneren. Ze zal zich dus niet voor het hof van assisen moeten verantwoorden voor de moord op haar 2, 5-jarige dochtertje Jansien in november vorig jaar.

Belga

Drie gerechtspsychiaters oordeelden dat Vera Williame ontoerekeningsvatbaar is. Ze was op het ogenblik van de feiten zwaar depressief en wist niet wat ze deed. Het parket was het deskundigenverslag gevolgd en had de internering gevorderd. Ook de advocaat van de vrouw kon zich daar absoluut in vinden en was van mening dat ze gespecialiseerde verzorging nodig had.

Het enige waar het openbaar ministerie en de verdediging het niet over eens raakten, was de kwalificatie. De vrouw werd vervolgd voor moord, maar volgens haar advocaat ging het eerder om doodslag. Ze had naar zijn mening in een opwelling gereageerd en had de feiten niet zorgvuldig gepland. Maar de raadkamer behield de kwalificatie moord.

Jansien Bosmans verdween op 10 november 2004. Haar moeder schakelde de politie in en verklaarde dat ze de peuter voor het laatst gezien had toen ze de kippen aan het voederen was. Er werd met man en macht gezocht naar het kleine meisje. De volgende dag werd het levenloze lichaam van Jansien teruggevonden op de oever van het kanaal Dessel-Schoten.

Een dag later bekende Vera Williame dat ze haar dochtertje om het leven had gebracht. Ze had het kind gewurgd en in een plastic zak gestopt. De vrouw leed al lange tijd aan een postnatale depressie.