Vlaams Belang wil dieven met foto op website zetten

Het Vlaams Belang wil bekende winkeldieven met foto op een speciaal beveiligde website voor handelaars zetten. Zo kunnen winkeliers alarm slaan, wanneer ze zo’n dader herkennen.

jforier

Het is één van de maatregelen in het veiligheidsplan Winkel Veilig van het Vlaams Belang. ”Als we de mogelijkheid krijgen om het plan uit te voeren, zal op een termijn van zes jaar het aantal winkeldiefstallen en gauwdiefstallen tot de helft worden herleid”, zegt Filip Dewinter, Antwerps fractievoorzitter. In 2004 daalde het aantal winkeldiefstallen met 2,5% en gauwdiefstallen met 10,1%. Het Vlaams Belang is hiervan niet onder de indruk. De partij stelt daarom enkele bijkomende maatregelen voor. Eén daarvan is de oprichting van een speciale website voor winkeliers.

”De handelaars vinden daarop praktische informatie rond criminaliteitspreventie en informatie rond gezochte personen”, zegt Dewinter. ”Via deze website zullen ook foto’s van bekende recidiverende winkeldieven worden gepubliceerd of kan een video-opname van een vaak toegepaste werkwijze van dieven worden getoond. In Nederland bestaat al zo’n website voor winkeliers.”

Daarnaast pleit de partij voor een verbod op rooftassen. Deze tassen zijn aan de binnenzijde bekleed met aluminiumfolie of loodlagen. Daarmee wordt het beveiligingssysteem van de winkel misleid. Het bezit van zo’n tas moet volgens het Vlaams Belang strafbaar zijn. Naast het straatverbod pleit Dewinter ook nog voor een winkelverbod voor winkeldieven die al eens tegen de lamp liepen.