Walschap siert Sint-Paulusplaats

Al bijna vier jaar werkt beeldhouwer Wilfried Pas aan een bronzen beeld van Gerard Walschap (1898-1989), en nu heeft het gevaarte ook een bestemming gekregen. Vanaf begin 2006 zal Walschap de Sint-Paulusplaats ‘bewonen’.

jforier

Jarenlang woonde schrijver Gerard Walschap zelf vlakbij een standbeeld. ”Bij het beeld van Camille Huysmans”, vertelt dochter Carla Walschap . ”Iedere ochtend groette hij hem. Hij had grote sympathie voor standbeelden, dus hij zou vast heel blij zijn geweest met een eigen beeld.” Donderdag zag Carla Walschap de replica van het standbeeld voor het eerst. ”In het atelier van Wilfried Pas had ik al wel een stuk van het grote beeld gezien, maar daar stond zijn hoofd nog niet op. En zonder ‘koppeke’ kan het iedereen zijn.”

Wilfried Pas, die ook de beelden van Willem Elsschot, Paul Van Ostaijen en Herman Teirlinck maakte, heeft Walschap goed gekend. ”Ze kwamen allebei uit Londerzeel, maar belangrijker is dat hij ook het dodenmasker van mijn vader maakte”, vertelt Carla.

”Hij kent vaders gezicht door en door. Het lijkt goed, daar was ik nochtans een beetje bang voor.”

De Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland is één van de financiers van het beeld. Om uit de kosten te komen, worden vijftien exclusieve replica’s van het beeld verkocht (2.500 euro), alsook zeefdrukken (450 euro) én de driedelige boekenreeks ‘Brieven van Gerard Walschap’ (133 euro). De Antwerpse Lessius-hogeschool tekende alvast als eerste in voor het ganse pakket.

”We plannen ook een groot feest”, zegt Luc Luwel. ”We willen zelfs een hele Walschap-week organiseren, met literaire wandelingen en tentoonstellingen.” Walschap woonde 68 jaar van zijn leven in Antwerpen, maar speciale banden met de Sint-Paulusplaats heeft hij niet. Het waren vooral praktische overwegingen die Walschap naar het Schipperskwartier dreven. Carla Walschap: ”Het is gewoon een mooi pleintje voor een standbeeld. Want een goede plaats vinden, is helemaal niet gemakkelijk.”