Turnster Aagje Vanwalleghem geland op Zaventem met bronzen medaille

Aagje Vanwalleghem, die afgelopen weekend op het Europees kampioenschap artistiek turnen in het Hongaarse Debrecen een bronzen medaille behaalde, is maandagavond omstreeks 19.35 uur geland op de luchthaven van Zaventem. De West-Vlaamse van Braziliaanse origine haalde het eremetaal op de sprong en werd zesde in de overall ranking. Nooit eerder presteerde een Belgische turnster beter.

Belga

Vanwalleghem werd maandagavond samen met twee andere Belgische turnsters en delegatieleden op de luchthaven opgewacht door familie en vrienden. Nadien gaf de Belgische ploeg op de luchthaven een persconferentie. "Dit resultaat had ik gehoopt, maar niet verwacht", zei Vanwalleghem. "Ik heb tijdens de wedstrijd niet nagedacht en me enkel geconcentreerd op de oefening. Het uiteindelijke resultaat was een grote verrassing."

Ook de trainers van Vanwalleghem toonden zich bijzonder tevreden. "We wisten dat Aagje medaillekansen had op de sprong, maar je moet het maar doen. De plaats overall, zesde, in een ronduit fantastisch resultaat. We hadden eigenlijk een plaats in de top 15 verwacht", luidde het. "Nu moeten we naar het WK." Vanwalleghem speelde na de olympische spelen van Athene nog met het idee om te stoppen met turnen. Het ontbrak haar aan motivatie. "Ik heb nu meer zin in turnen dan voor die dip. Ik heb diep gezeten, maar met de steun van een pak mensen kwam ik daar uit." Of ze straks het WK turnt, daar was Aagje minder duidelijk over. "Ik weet het niet. Ik moet dit eerst laten bezinken."

Vanwalleghem krijgt nauwelijks tijd om van haar prestatie te genieten. "De examens komen er aan. Vrijdag staat het eerste op het programma. Van feesten is trouwens weinig in huis gekomen. Toen we met de Nederlanders 's avonds de stad in wilden trekken, bleken alles cafés dicht. Het werd slapen in het hotel.".