Alimentatiefonds maat voor niets

De Dienst voor Alimentatievordering (DAVO) is geen succes. Een jaar na het opstarten ervan zijn er maar 2.844 dossiers ingediend, een pak minder dan de vooropgestelde 100.000 aanvragen.

Belga

De angst van de ex voor zijn of haar partner is een van de belangrijke oorzaken. Wie het onderhoudsgeld waar hij of zij recht op heeft niet krijgt, kan een aanvraag indienen bij de DAVO. Die probeert het geld terug te vorderen bij de schuldenaar. Naar schatting 600.000 volwassenen in ons land hebben een echtscheiding achter de rug, de helft heeft recht op alimentatie. Veertig procent van hen ziet om een of andere reden geen euro.

Sinds 1 juni 2004 kunnen dossiers worden ingediend bij de 145 registratiekantoren in België. De resultaten die vandaag op tafel liggen zijn bedroevend. "We hadden eerst 100.000 à 120.000 aanvragen verwacht", zegt Tom Boelaert van DAVO. Redenen hiervoor zijn enerzijds de beperkte bekendheid van de dienst en anderzijds het feit dat vele mensen niet naar het DAVO durven stappen "uit angst voor hun ex", weet Luc Aaron van het Steunpunt Blijvend Ouderschap.