Dauphiné Libéré - Hincapie is de snelste in de proloog

De Amerikaan George Hincapie (Discovery Channel) heeft zondag in Aix-les-Bains de proloog van het Critérium Dauphiné Libéré (ProTour) gewonnen. Over de 7,9 km was Hincapie één seconde sneller dan zijn landgenoot Levi Leipheimer. De Kazak Andrei Kaschechkin werd derde op 3 seconden.

Belga

Beste Belg was Rik Verbrugghe op de dertiende plaats, met een achterstand van zestien seconden op Hincapie. Ook Nick Nuyens (16e) nestelde zich in de top-20. Voor Hincapie, die amper 13 honderdsten sneller was dan Leipheimer, was het de tweede zege van het seizoen, nadat hij in Kuurne-Brussel-Kuurne Kevin Van Impe klopte voor de overwinning. Lance Armstrong werd vijfde, een prestatie waarmee hij meer dan tevreden was. "Het bewijs dat mijn zware inspanningen van de voorbije weken niet voor niets geweest zijn en dat ik de komende week met vertrouwen tegemoet mag zien", vertelde de zesvoudige Tourwinnaar.

Ook Rik Verbrugghe was tevreden met zijn dertiende plaats. "Drie dagen geleden zag ik door mijn rugpijn de toekomst bijzonder somber in", aldus de Waal. "Daarom was ik met een klein hartje naar hier gekomen. Maar deze tijdrit heeft mijn moreel opgekrikt. Vooral omdat ik tijdens het laatste half uur gereden heb, toen er heel wat meer wind stond dan in het begin. Aan die windstoten ben ik kapot gegaan. De laatste drie kilometer heb ik helemaal met de wind op kop moeten rijden. Op vijfhonderd meter van de streep ging mijn licht helemaal uit. Anders was ik zeker bij de eerste tien geweest. Maar nog eens, ik ben tevreden."