CD&V vóór adoptie door holebikoppels

Adoptie door koppels van hetzelfde geslacht moet voor de CD&V kunnen, aangezien de nieuwe adoptiewet een individueel geschiktheidsonderzoek met een actieve rol voor de jeugdrechter voorziet.

Belga

Het draagmoederschap is niet de keuze van de partij, zo luidde dinsdagmiddag op een persconferentie. CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen beklemtoonde dat "kinderen voor de Vlaamse christendemocraten altijd op de eerste plaats komen". De partij heeft begrip voor koppels die naar een kind verlangen, maar brengt evenveel respect op voor koppels zonder kinderen, voegde hij eraan toe. De partijvoorzitter sloot niet uit dat bij de stemming in het parlement een aantal CD&V-leden de adoptie door koppels van hetzelfde geslacht niet zou goedkeuren omdat het in tegenspraak met hun geweten zou zijn.

Kamerlid Liesbeth Van der Auwera stelde dat de CD&V open staat voor adoptie door koppels van hetzelfde geslacht. Studies hebben aangetoond dat kinderen die opgevoed werden door een koppel van hetzelfde geslacht geen nadeel hebben in vergelijking met kinderen die door een heterokoppel werden opgevoed. Bovendien wordt er in de nieuwe adoptieregeling quasi altijd een individueel geschiktheidsonderzoek wordt gevoerd en dat de jeugdrechter altijd in eer en geweten kan oordelen over de adoptieaanvraag. Van der Auwera wees op een aantal problemen in de huidige regeling. Adoptie in holebikoppels kan vandaag enkel doordat één ouder mag adopteren. De andere ouder die het kind mee opvoedt heeft echter geen rechten of plichten tegenover het kind. Bij het einde van de relatie dient degene die het gezin verlaat ook geen onderhoudsgeld te betalen.

Het draagmoederschap kan voor de CD&V niet, zo stelde senator Mia De Schamphelaere. Ze pleitte voor een verbod op commercialisering van en bemiddeling bij deze praktijk, en op zowel de vraag naar of het aanbod van draagmoederschap. Voor de CD&V kan niemand de natuurlijke moeder dwingen voorafgaandelijk juridisch afstand te doen van haar boreling. Achteraf kan ze het kind wel afstaan voor adoptie. De Schampelaere pleitte tevens voor een kaderwet rond Medisch Begeleide Bevruchting (MBB), met waarborgen voor de kwaliteit van de behandeling en de psychologische begeleiding van de toekomstige ouders. De CD&V wil een bescherming voor het embryo en respect voor de medische ethiek van de fertiliteitscentra. Er moet ook een zo groot mogelijke toegang tot hun biologische gegevens komen.

De CD&V dringt voorts aan op een goede regeling voor het zorgouderschap. De nieuwe ouder in een samengesteld gezin, pleegouders, grootouders die instaan voor de feitelijke opvoeding, ... hebben vandaag geen enkele juridische band met met het kind. Die leemte moet voor kamerlid Servais Verherstraeten weggewerkt worden. De zorgouder krijgt daardoor duidelijke plichten rond het opvoeden, en blijft bij het beëindigen van de relatie ook niet zonder meer rechteloos achter. De CD&V begrijpt niet dat de paarse partijen de bespreking van dit voorstel afwezen. Tenslotte wil de CD&V dat er een afstammingsregister komt. Het trouwboekje volstaat tegenwoordig immers niet langer als bewijs van afstamming, aldus nog Verherstraeten.