U2's Bono naar Brussel voor armoedebestrijding

De leider van de Ierse rockband U2, Bono, zal aanstaande donderdag een bezoek aan Brussel brengen om bij EU-leiders aan te dringen op kwijtschelding van schulden, verdubbeling van ontwikkelingshulp en opheffing van handelsbeperkingen voor de armste landen op de wereld.

AP Ned

De Europese Unie heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Bono zal besprekingen voeren met onder anderen de president van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. EU-woordvoerster Pia Ahernkilde Hansen zei dat Afrika centraal zal staan, omdat de Europese Commissie heeft besloten prioriteit te geven aan de armoedebestrijding op het Afrikaanse continent. De EU-leiders zullen naar verwachting volgende week een voorstel van de ministers van ontwikkelingssamenwerking ratificeren om de uitgaven voor ontwikkelingshulp te verhogen, opdat de EU in staat zal zijn de VN-doelstelling te halen van halvering van de armoede in de wereld in 2015. Het blijft vooralsnog echter onduidelijk waar de extra miljarden vandaan moeten komen.

De EU-ministers besloten vorige maand de ontwikkelingshulp vanaf 2010 te verhogen met ongeveer 20 miljard euro per jaar. Momenteel halen slechts vier landen, Denemarken, Luxemburg, Nederland en Zweden, de in 1970 gestelde norm van 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen.

Bono en andere popsterren steunen Global Call to Action against Poverty, een campagne die er op gericht is de westerse landen meer ontwikkelingshulp te laten geven. De actie omvat Live8, vijf concerten die op zaterdag 2 juli worden gegeven in Londen, Parijs, Berlijn, Rome en Philadelphia. De concerten vormen de start van The Long Walk To Justice, in het kader waarvan - naar de organisatoren hopen - honderdduizenden mensen naar de Schotse hoofdstad Edinburgh zullen reizen om de leiders van G8 op te roepen meer aan armoedebestrijding te doen. De G8-leiders komen van 6 tot 8 juli bijeen in het Schotse Gleneagles.