Carrefour besteedt logistiek Ternat en Kontich uit

De distributieketen Carrefour draagt zijn logistieke centra in Ternat en Kontich over aan het bedrijf ACR Logistics. Dat maakte Carrefour dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad bekend. Het personeel in Ternat en in Kontich legde het werk neer nadat het nieuws werd bekendgemaakt, zo meldt Kristel Van Damme van de christelijke bediendevakbond LBC.

Belga

De verkoop komt er omdat logistiek geen kernactiviteit is van de groep, en omdat Carrefour zijn kosten naar beneden wil halen. Carrefour besteedde al 70 pct van zijn logistieke activiteit uit, de resterende 30 pct (Ternat en Kontich) wordt nu ook verkocht. De warenhuisketen wijst erop dat deze activiteit ondanks de investeringen en vele inspanningen die werden gedaan, "ondermaats presteert ten opzichte van de markt". "De meerkost van de logistiek weegt op de winkels, remt hun ontwikkeling af, penaliseert het bedrijf en legt een hypotheek op de toekomst", staat in het persbericht.

Vanaf 1 juli komen de distributiecentra in handen van ACR logistics, een professional in logistiek. In Ternat werken zo'n 350 personeelsleden, en in Kontich 450. De bonden kregen dinsdag een aantal garanties voor het personeel na de overdracht van ACR logistics. "De CAO 32 bis blijft behouden, en ook garandeerde Carrefour dat Ternat en Kontich strategisch belangrijke sites zullen blijven voor de warenhuisketen", verklaarde Van Damme.

Op 9 juni hebben de vakbonden een eerste ontmoeting met verantwoordelijken van ACR. De LBC-vakbondsvrouw verwacht niet dat daar al veel veranderingen zullen aangekondigd worden. "Waarschijnlijk kijkt de overnemer nog even de kat uit de boom alvorens beslissingen te nemen".

Het personeel in Ternat en Kontich is dinsdag op de hoogte gebracht van de overname. "Na te zijn ingelicht, ging de ochtendploeg naar huis. Waarschijnlijk gebeurt dat ook met de namiddagploeg", meent Van Damme. Dinsdagavond zitten de bonden bijeen om zich te beraden over hun strategie, en of er acties zullen komen.