Siemens verkoopt gsm-activiteit aan BenQ

De vakbonden bij Siemens in Duitsland reageren bezorgd op de verkoop van de gsm-afdeling van het bedrijf aan het Taiwanese BenQ. Maandag liepen er geruchten over een joint venture met BenQ, en toen drongen de bonden nog aan op een meerderheidsbelang van Siemens. Maar dat blijkt nu helemaal onmogelijk.

Belga

Berthold Huber van de vakbond IG Metall verklaarde "de verkoop zeer gevaarlijk te vinden". Siemens trekt zich uit de gsm-markt terug, terwijl het bedrijf amper vorig jaar vond dat het in alle segmenten moest aanwezig zijn om op de groeimarkten te kunnen scoren. Die bedrijfsstrategie wordt nu helemaal omgegooid.

De vakbondsman wijst ook op de onzekerheid voor het personeel. Het gaat wereldwijd om 6.000 werknemers, van wie meer dan de helft in Duitsland werkt. In België zijn een tiental mensen betrokken, bevestigt woordvoerster Vera Janssens. "In eerste instantie worden zij in een apart bedrijf bij Siemens België ondergebracht, maar wat er nadien gaat gebeuren is nog niet beslist".

BenQ moet als overnemer wel alle CAO's respecteren. Het voortbestaan van de fabrieken, onder meer in het Duitse Kamp-Lintfort, is voor de volgende drie jaar gegarandeerd. Over wat er nadien gaat gebeuren, is het afwachten. "Ik had liever gezien dat de gsm-activiteit in handen van Siemens bleef", verklaarde de vakbondsman.

Maar hij ziet in de overname door BenQ ook kansen. BenQ is een vooruitstrevend bedrijf dat eigenlijk behoefte heeft aan meer productiecapaciteit. "Dat pleit voor de Europese fabrieken", aldus Huber.