Euro-ministers van Financiën houden vast aan Europese eenheidsmunt

"Niemand van de ministers van Financiën van de euro-zone stelt de euro in vraag. Niemand ziet daar een reden toe. De euro is definitief." Dit is volgens de Belgische minister Didier Reynders de conclusie van de eerste discussie onder ministers van Financiën na de referenda in Nederland en Frankrijk, en de reacties daarop.

Belga

De ministers van Financiën van de euro-zone waren maandagavond informeel bijeen in Luxemburg. De opmerkingen over het verdwijnen van de euro werden er kort behandeld. EU-voorzitter Jean-Claude Juncker, premier en minister van Financiën van Luxemburg, had voor de vergadering die opmerkingen al afgedaan als stommiteiten.

Tijdens de vergadering gaf het IMF (internationaal muntfonds) haar visie op de Europese economie. En die visie is, aldus Reynders, heel wat positiever dan bij andere conjunctuurvoorspellers. Het IMF voorziet een goede tweede semester in de euro-zone. De instelling is tevreden met de sociaal-economische en budgetaire hervormingen die de EU-landen doorvoeren. Wel vraagt het IMF meer objectieve informatie over die hervormingen, via onafhankelijke instellingen die nauw toezien.

De euro-ministers van Financiën laten zich ook voorzichtig uit over de hoogte van de interestvoeten. Zij "zien marge voor actie door de Europese Centrale Bank", vooral in het geval dat de economie toch zou blijven slabakken.

De euro-landen vragen zich daarnaast af of ze niet samen initiatieven moeten nemen voor meer economische groei. Nu zijn er al nationale plannen en plannen voor de gehele EU. Dit zou kunnen worden aangevuld met actie door de twaalf euro-landen.

Tot slot hebben de ministers zich gebogen over de controle door Eurostat van de begrotingscijfers, in de nasleep van de valse cijfers over de Griekse begroting, in de beginjaren van de euro. Ondermeer Nederland, Spanje en België hebben gepleit voor nauw toezicht, maar Frankrijk en Duitsland willen dat niet, aldus Reynders. Voor nieuwe euro-landen zou er wel een strengere controle zijn.