Barzani: relatie tussen Iraakse Koerden en Israël "geen misdaad"

Massoed Barzani, een van de twee Koerdische leiders in Irak, heeft gezegd dat een relatie tussen Iraakse Koerden en Israël "geen misdaad is", waarbij hij de mogelijkheid liet uitschijnen van de opening van een Israëlisch consulaat in Koerdistan van zodra een ambassade in Bagdad is opengegaan.

Belga

Geciteerd door het in Londen verschijnende Arabische dagblad al-Hayat zei de leider van de Democratische Partij voor Koerdistan (PDK) dat een relatie tussen de Koerden in Irak en de joodse staat "geen misdaad is op een ogenblik dat het merendeel van de Arabische staat betrekkingen onderhouden" met Israël.

Irak heeft geen diplomatieke betrekkingen met Israël. Minister van buitenlandse zaken Hoshyar Zebari heeft echter eind mei in de marge van het World Economic Forum in Jordanië handjes geschud met de Israëlische minister voor Infrastructuur Ben Eliezer. Later minimaliseerde de Iraakse bewindsman deze daad en zei hij dat een en ander geen wijziging van het Iraakse beleid ten opzichte van Israël betekent.