Nederlandse verkeersminister wil snelheidsbegrenzer voor bestelbusjes

De Nederlandse verkeersminister Carla Peijs overlegt met het bedrijfsleven om bestelbusjes een snelheidsbegrenzer te geven waardoor ze niet harder dan honderd kilometer per uur kunnen rijden.

Belga

Dit heeft een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dinsdag gezegd.

Peijs wil met het bedrijfsleven afspraken maken over de invoering van een snelheidsbegrenzer op alle bestelbusjes. Als dat lukt, is een wetswijziging niet nodig.

Minstens zo belangrijk als een snelheidsbegrenzer is volgens de woordvoerster de inbouw van een zogeheten snelheidsassistent. Dat is een apparaat dat de bestuurder automatisch inlicht over de geldende maximumsnelheid. Het moet voorkomen dat bestelbusjes met een snelheidsbegrenzer in de bebouwde kom, waar de maximumsnelheid lager ligt dan honderd, toch nog veel te hard rijden.

Hoewel in Nederland het aantal ongevallen met bestelbusjes vorig jaar plotseling is gedaald, zijn die voertuigen relatief vaak bij ongelukken betrokken. Het aantal slachtoffers onder inzittenden van bestelbusjes is afgenomen van 55 doden in 2003 tot veertien vorig jaar. Bestelauto's waren vorig jaar 61 keer betrokken bij een dodelijk ongeval, tegen 157 keer in 2003.

Peijs zei onlangs dat ze meer ziet in een snelheidsbeperking voor bestelauto's en -busjes dan in het verplicht stellen van een dodehoekspiegel.