Boliviaanse president Carlos Mesa stapt op

De president van Bolivia, Carlos Mesa, stapt op omwille van de sociale onrust die het land al meer dan twee weken door elkaar schudt.

Belga

Hij deelde zijn ontslag mee in een boodschap die op de radio en televisie werd uitgezonden. "Ik geloof dat het mijn verantwoordelijkheid is dat het niet mogelijk is om verder te gaan. Dat motiveert mijn beslissing om mijn ontslag als president aan te bieden", deelde een klaarblijkelijk verbijsterde president mee.

Eerder dit jaar probeerde hij al eens op te stappen, maar het parlement aanvaardde toen zijn ontslag niet. Sindsdien bleef Bolivia verlamd door protestmanifestaties en onrust.

Mesa was sinds 20 maanden president. Hij volgde op 17 oktober 2003 Gonzalo Sanchez de Lozada op. Die laatste moest vluchten na een volksopstand. Er kwamen meer dan 80 mensen om bij die opstand die een maand heeft geduurd. Nu maandag kwamen meer dan 80.000 mensen op straat in La Paz om de nationalisatie van de gassector te eisen, die sinds 1997 in buitenlandse handen is. De manifestanten eisten ook het vertrek van Mesa.

Aan het begin van de avond had de belangrijkste oppositieleider Evo Morales aan Mesa gevraagd zijn ambt neer te leggen om de crisis op te lossen. Daarvoor, in de namiddag, moest Mesa met het personeel van het presidentiële paleis gedurende twee uur geëvacueerd worden omdat manifestanten er bijna in geslaagd waren de veiligheidszone te doorbreken.

Bolivia bezit na Venezuela de grootste gasvoorraad van Zuid-Amerika. Maar de meerderheid van deze voorraden werden ontdekt dankzij de exploratie door buitenlandse maatschappijen sinds het eind van de jaren 90. Als de gassector genationaliseerd wordt, zullen deze maatschappijen - waaronder Het Braziliaanse Petrobras, het Spaanse Repsol en het Franse Total - grote schadevergoedingen eisen van de Boliviaanse staat. Dat hebben de firma's al aangekondigd.