Mainz en Deens team in Uefa Cup dankzij fair play

Zondagavond werd er tijdens de rust van de wedstrijd Engeland-Finland op het EK voor vrouwen geloot voor de laatste twee tickets voor de Uefa Cup voetbal. Zes landen zaten op basis van de Fair Play-ranking van de Europese Voetbalbond (UEFA) in de urne. Duitsland en Denemarken kwamen tevoorschijn. Voor Duitsland mag Mainz aantreden, de Deense competitie is pas op 19 juni afgelopen.

Belga

Elk jaar mogen van de UEFA drie extra teams in de eerste voorronde van de Uefa Cup starten op basis van de Fair Play-ranking. Noorwegen, dat dit seizoen als koploper de ranking afsloot, kreeg automatisch startrecht voor Viking Stavanger. De overige landen met een coëfficiënt van 8.000 of meer gingen in de urne: het ging om Denemarken, Zweden, Estland, Duitsland, Engeland en Zwitserland. Elk land mag zijn meest faire club afvaardigen. Winnaar Noorwegen eindigde bovenaan met een coëfficiënt van 8.243, voor Denemarken (8.224) en Zweden (8.158). België kwam in de ranking uit op een 26e plaats met een coëfficiënt van 7.809.

Als criteria voor de ranking gelden onder meer positief spel, respect voor de tegenstander, respect voor de scheidsrechter, gedrag van de supporters en de teamverantwoordelijken alsook het aantal gele en rode kaarten. Alle wedstrijden in UEFA-competities worden in rekening gebracht.