EK turnen - Aagje Vanwalleghem schrijft geschiedenis

Aagje Vanwalleghem heeft dit weekend geschiedenis geschreven op het EK artistiek turnen in het Hongaarse Debrecen. De 17-jarige gymnaste veroverde zondag brons op de sprong en werd daarmee de eerste Belgische sporter die een medaille won op een EK artistiek turnen. Vanwalleghem kreeg voor haar twee sprongen een gemiddelde van 9,193 punten toebedeeld. Het goud ging naar de Italiaanse Francesca Benolli (9,412 punten), de Russin Anna Pavlova (9,312 punten) won zilver. De Belgische had met haar eerste sprong de leiding genomen, maar besloot bij haar tweede sprong geen risico's te nemen.

Belga

Later op de dag werd Vanwalleghem ook nog eens zevende in de finale op de balk. De West-Vlaamse, die de plaats had ingenomen van de aan de nek geblesseerde Britse Elizabeth Tweddle, kreeg 8,400 punten achter haar naam. Het goud ging naar de Roemeense Catalina Ponor die een gemiddelde van 9,737 punten scoorde. Ponor is de olympisch kampioene op de evenwichtsbalk en op de vrije grondoefening. De Française Marina Debauve (9,487) won zilver, het brons ging naar de Russin Anna Pavlova (9,325).

Ook zaterdag had Vanwalleghem al een knalprestatie laten optekenen, met een schitterende zesde plaats in de allroundfinale, iets wat haar nog geen enkele Belg had voorgedaan. Vanwalleghem was nochtans met veel geluk in de finale beland. In de kwalificaties was ze pas 30e geworden, maar dankzij de regel die zegt dat er per land maar twee turnsters naar de finale mogen, schoof Vanwalleghem alsnog op naar de 24e en laatste kwalificatieplaats voor die finale.