Henin wint Roland Garros

Justine Henin-Hardenne (WTA 12) heeft zaterdag Roland-Garros, het tweede Grand-Slamtoernooi van het seizoen, gewonnen, door in de finale de Française Mary Pierce (WTA 23) te verslaan met twee keer 6-1 in amper 1 uur en 2 minuten.

Belga

Het is al de 4e Grand-Slamtitel voor Henin-Hardenne, na Roland-Garros en Wimbledon in 2003 en de Australian Open in 2004. Van haar 5 Grand-Slamfinales verloor de Belgische enkel die van Wimbledon in 2001 (6-1, 3-6, 6-0 tegen Venus Williams). Mary Pierce, 21e reekshoofd in Parijs, werd in de eerste set gewoon weggeveegd. De Française won slechts 10 punten, waarvan 4 in het openingsgame. Dat eerste game haalde ze dan ook binnen, maar daarna was het voorbij. Henin-Hardenne won 3 spelletjes na elkaar op 'love' (3-1), en in het 5e game ging ze opnieuw door de opslag van Pierce (4-1). Na 26 minuten haalde ze met haar 2e setpunt en via een dubbele fout van Pierce de eerste set binnen.

In de tweede set begon Pierce met een schone lei, en ze dwong meteen haar eerste breakpunt af. Ze kon het echter niet benutten, en kreeg in het volgende game een les in efficiëntie van Henin-Hardenne, die haar enige breakpunt wel kon omzetten. Beide speelsters gingen daarna verder op hun elan van de eerste set, met een controlerende Henin-Hardenne en een onherkenbare Pierce die de onbegrijpelijke missers bleef opstapelen. In het zesde game ging de Belgische opnieuw door de opslag van Pierce. Een eerste breakpunt had de Française nog kunnen wegwerken, maar bij het tweede sloeg ze een nieuwe dubbele fout (5-1). Henin-Hardenne mocht serveren voor de wedstrijd, en dwong direct twee matchpunten af. Bij het eerste sloeg ze een dubbele fout, maar het tweede was het goede: 6-1 in 36 minuten.

Voor Henin-Hardenne is het al de 24e zege op rij dit seizoen; ze verloor in 2005 nog niet op gravel. Pierce, die op 2 Grand-Slamtitels blijft (Australian Open 1995, Roland-Garros 2000), kon in de vier partijen tegen Henin-Hardenne nu nog steeds geen enkele set winnen.