Justine Henin-Hardenne zit in finale Roland Garros

Justine Henin-Hardenne zit voor de tweede keer in haar carrière in de finale van Roland Garros. De Belgische, woensdag 23 jaar geworden, zegevierde donderdagnamiddag in de halve finale van de 22-jarige Russin Nadia Petrova: 6-2, 6-3 in 1u08.

Belga

Henin (WTA-12/10e reekshoofd) begon al met mentaal overwicht aan haar halve eindstrijd. Van de zeven vorige onderlinge duels won ze er namelijk zes, de laatste nog in de finale in het graveltoernooi van Berlijn in april (6-3, 4-6, 6-3). Bovendien hadden haar moeilijke zege tegen Svetlana Kuznetsova (7-6 (8/6), 4-6, 7-5) en haar knappe overwinning tegen Maria Sharapova (6-4, 6-2) haar het nodige vertrouwen bezorgd.

Henin begon ook al meteen met een break, maar leverde in het tweede spelletje zelf ook haar opslag in met een dubbele fout (1-1). Buiten de opslag (46 % eerste opslagen in, 35 % in de eerste set, 6 dubbele fouten) dicteerde de Waalse de debatten. Ze tapte gevarieerd uit haar slagenarsenaal en pakte zo meteen weer een break na onder meer twee dropshots (2-1). Op 'love' hield ze dan voor de eerste keer haar eigen opslag (3-1), net als Petrova (WTA-9/7e reekshoofd) (3-2).

Twee dubbele fouten weerhielden de Olympische kampioene niet van een 4-2 voorsprong. Na een dubbele fout van Petrova (2-5) mocht Henin voor de set serveren. Twee setballen verknoeide ze door alweer twee dubbele fouten, maar de derde was de goede: 6-2 na 34 minuten.

Henins tactiek loonde. Ze durfde de rally aan, waarbij ze telkens de minder sterke forehand van haar Russische opponente zocht. Die ging met die slag vaak in de fout (26 directe fouten tegenover 23 voor Henin), bovendien scoorde Henin als ze wou zowel met fantastische backhand-, forehandslagen als dropshots (16 tegenover 7 winners).

De Belgische nummer één brak opnieuw in de openingsgame van de tweede set en leek vertrokken voor een herhaling van set 1. Maar een dubbele fout verder trok Petrova de stand opnieuw gelijk (1-1). Toen de Russische daarop zelf haar opslag behield, kwam ze voor het eerste in de partij op voorsprong (1-2). Tot 2-3 mocht ze die ook houden van de laureate van 2003, maar dan vond die het welletjes. In het zevende spelletje liet Henin Petrova opnieuw in de fout gaan met de forehand (4-3). Bij 5-3 mocht Petrova serveren om in de match te blijven. Ze kwam 30-0 voor, maar zag Henin de situatie omkeren (30-40). De eerste matchbal was voor Henin meteen ook de goede. Petrova sloeg de bal buiten en strandde net als in 2003 in de halve eindstrijd in Parijs.

Justine won nu al 23 keer op rij en hoopt haar gravelseizoenen na toernooizeges in Charleston, Warschau en Berlijn zonder nederlaag af te sluiten.

Henin speelt zaterdag de finale van Roland-Garros tegen de Française Mary Pierce (WTA-23). Pierce, 21e reekshoofd op het gravel in Parijs, nam donderdag in haar halve finale in 58 minuten met tweemaal 6-1 de maat van de als zestiende geplaatste Russin Elena Likhovtseva (WTA-19).

De 30-jarige Pierce speelt zaterdag haar vijfde grandslamfinale, de derde in Parijs. In 2000 won ze de titel op Roland-Garros, in 1995 het Australian Open.

Haar eerste finale in Parijs won Henin-Hardenne in 2003 van Kim Clijsters met 6-0, 6-4.