De Gucht/Balkenende: reacties CD&V, N-VA, Vlaams Belang

De oppositiepartijen in het federaal parlement reageren scherp op de uitspraken van Karel De Gucht over de Nederlanse premier Balkenende. CD&V en Vlaams Belang willen De Gucht over de zaak interpelleren in de Kamer, de N-VA vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht ontslag moet nemen.

Belga

"Voor de N-VA volstaat een officiële verontschuldiging of een terugfluiten door de premier, niet. Indien De Gucht niet meer over het nodige zelfrespect beschikt om de eer aan zichzelf te houden, moet de premier optreden", zegt de N-VA zondag in een mededeling. Volgens CD&V-kamerlid Pieter De Crem lijkt De Gucht zich niet bewust van de verantwoordelijkheid van zijn functie. De Benelux zou volgens De Crem de komende weken een belangrijke rol kunnen spelen met het oog op een oplossing van de crisis in Europa. "Door de nieuwe blunder van De Gucht wordt deze mogelijkheid ernstig gehypothekeerd", zegt De Crem in een mededeling.

Volgens Vlaams Belang moeten de effecten van De Guchts uitspraken onmiddellijk worden weggewerkt, door "publieke, zeer plechtige en onvoorwaardelijke excuses" in de Kamer. Gerolf Annemans wil daarom dat De Gucht uit China wordt teruggeroepen en heeft daarvoor een brief gestuurd naar Kamervoorzitter Herman De Croo.