UZ Gent heeft wereldprimeur in plastische chirurgie

De afdeling plastische chirurgie van het Gents Universitair Ziekenhuis start maandag met een reeks proeven op mensen. Bedoeling is beginnende vetcellen uit de onderbuik van de patiënten te halen, die op een celdrager te planten en ze dan terug te plaatsen. Het onderzoek is een wereldprimeur.

Belga

De cellen die door liposuctie uit de patiënt worden gehaald, zijn jonge vetcellen: stamcellen die al in de richting van vetcellen geëvolueerd zijn. Ze worden op een celdrager geïnoculeerd, die als voedingsbodem zal fungeren. Daarna wordt alles weer in de onderbuik geplant. Als de patiënt de celdrager verdraagt, als de jonge vetcellen zich verder ontwikkelen tot volwaardige vetcellen en nieuw vetweefsel vormen, is het experiment geslaagd, zegt professor Phillip Blondeel.

Bedoeling is om op termijn nog verder te gaan en vetcellen te kweken in het lab, om die naderhand terug te plaatsen in het lichaam van een patiënt. Omdat de cellen gekweekt zijn op basis van jonge vetcellen van de patiënt, zullen die naar alle verwachting niet afgestoten worden.

Volgens Blondeel kan dit binnen tien jaar werkelijkheid worden. Dat zou een doorbraak betekenen voor de plastische chirurgie. In plaats van elders op het lichaam wonden te maken en vet weg te nemen om bijvoorbeeld een holte ten gevolge van een ongeval op te vullen, kan dan lichaamseigen vet gekweekt worden in het lab. Dat kan dan ingebracht worden op plaatsen waar er weefseldefect is, bijvoorbeeld door een ongeval, een operatie of een aangeboren afwijking. Het gebruik van prothesen, zoals bij borstreconstructie, zou dan vermeden kunnen worden.

Proefbuisexperimenten en proeven op dieren hebben al uitgewezen dat het weghalen en terugplaatsen van de cellen werkt, zegt Blondeel. "We zijn vandaag ook al in staat om kleine hoeveelheden vet te kweken in het lab. Moeilijker is om zeg maar 100 cc of 500 cc vet te kweken. Daarvoor heb je bloedvaten nodig. We zoeken nog naar een oplossing". De klinische studies lopen tegelijkertijd in Frankfurt en zijn een wereldprimeur voor de plastische heelkunde.