Hoogspanningsmasten zouden risico op leukemie bij kinderen verhogen

Print
Te dicht wonen bij een hoogspanningsmast zou het risico op leukemie bij kinderen verhogen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Oxford dat vrijdag publiek werd gemaakt en in Groot-Brittannië al voor de nodige opschudding zorgde.
Het onderzoek toont aan dat kinderen die binnen een straal van 200 meter in de buurt van een hoogspanningsmast woonden 70 pct meer kans hadden om leukemie te krijgen dan kinderen die er 600 meter of meer van verwijderd woonden.

Het onderzoeksteam benadrukt echter dat er geen biologisch aanvaardbare redenen zijn om de resultaten te verklaren en dat het dus ook gewoon om toeval kan gaan. Volgens de onderzoekers is het debat over het al dan niet bestaande gezondheidsrisico van wonen in de buurt van een hoogspanningsmast met het onderzoek dus niet afgesloten.

In Groot-Brittannië bevindt ruim 1 pct van de huizen zich in de buurt van een hoogspanningsmast. Voorts gaan de wetenschappers er ook mee akkoord dat andere factoren, zoals het genetisch materiaal en de omgeving, een rol kunnen spelen bij het voorkomen van leukemie.
"Moest de invloed van het in de buurt van een hoogspanningsmast wonen daadwerkelijk worden bewezen, dan zou het aantal gevallen van leukemie daardoor niet echt spectaculair gaan stijgen", relativeren de onderzoekers nog.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 64 kinderen met leukemie binnen een straal van 200 meter in de buurt van een hoogspanningsmast woonden.

.

Nu in het nieuws