Poging om haaiensoort te redden met reageerbuismethode

Print
Om te voorkomen dat de soort uitsterft gaan Australische wetenschappers proberen grijze verpleegsterhaaien te kweken in kunstmatige baarmoeders. Dat heeft de minister van visserij van de staat New South Wales, Ian Macdonald, vrijdag bekendgemaakt.
Naar schatting van wetenschappers leven in de wateren ten oosten van Australië nog slechts zo'n 460 grijze verpleegsterhaaien en gevreesd wordt dat de soort binnen twintig jaar zal zijn uitgestorven. Australië riep de grijze verpleegsterhaai, die geen gevaar vormt voor mensen, in 1984 tot beschermde diersoort uit, maar de soort dreigt nog altijd uit te sterven.

In het wild brengt een vrouwtje per twee jaar slechts twee jongen voort en dat zijn er te weinig om de soort in stand te houden, aldus Macdonald. Dat er zo weinig jongen worden geboren komt doordat de embryo's elkaar vaak in de baarmoeder opeten. Wetenschappers gaan daarom proberen embryo's uit de baarmoeder te verwijderen en te laten volgroeien in kunstmatige baarmoeders. Daartoe zal eerst wordt geëxperimenteerd op haaiensoorten die niet worden bedreigd.

.

Nu in het nieuws